INTERNAL REVENUE SERVI. DE.TMENT OF THE TREASURY
DISTRICT DIRECTOR
P. 0. BOX 2508
GCINCINNATI, OH 45201
Employer Identification Number:

Date: 75-2100788
[\EUN 08 1998 DLN:
17053146023048
ROTARY CLUB OF CEDAR CREEK LAKE Contact Person:
FOUNDATION INC D. A. DOWNING
303 SOUTH THIRD Contact Telephone Number: ‘
MABANK, TX 75147 (513) 241-5199
Accounting Period Ending:
June 30
Foundation Status Classification:
509{a)y(1)

Advance Ruling Period Begins:
_ February 2, 1998
Advance Ruling Period Ends:
June 30, 2002
Addendum Applies:
No

Dear Applicant:

Based on information you supplied, and assuming your operations will be as
stated in your application for recognition of exemption, we have determined you
are exempt from federal income tax under section 301(a) of the Internal Revenue
Code as an organization described in section 501(c)(3).

Because you are a newly created organization, we are not now making a
final determination of your foundation status under section 509(a) of the Code.
However, we have determined that you can reasonably expect to be a publicly
supported organization described in sections 509(a)(l) and 170(b)(1)(A)(vi).

Accordingly, during an advance ruling period you will be treated as a
publicly supported organization, and not as a private foundation. This advance
ruling period begins and ends on the dates shown above.

Within 90 days after the end of your advance ruling period, you must
send us the information needed to determine whether you have met the require-
ments of the applicable suppdrt test during the advance ruling period. If you
establish that you have been a publicly supported organization, we will classi-
fy you as a section 509(a)(1l) or 509(a)(2) organization as long as you continue
to meet the requirements of the applicable support test. If vou do not meet
the public support requirements during the advance ruling period, we will
classify you as a private foundation for future periods. Also, if we classify
vou as a private foundation, we will treat you as a private foundation from
your beginning date for purposes of section 507(d) and 4940.

Grantors and contributors may rely on our determination that you are not a
private foundation until 90 days after the end of your advance ruling period.
If you send us the required information within the 90 days, grantors and
contributors may continue to rely on the advance determination until we make
a final determination of your foundation status,

If we publish a notice in the Internal Revenue Bulletin stating that we
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ROTARY CLUB OF CEDAR CREEK LAKE

will no longer treat you as a publicly supported organization, grantors and
contributors may not rely on this determination after the date we publish the
notice. In addition, if you lose your status as a publicly supported organi-
zation, and a grantor or contributor was responsible for, or was aware of, the
act or failure to act, that resulted in your loss of such status, that person
may not rely on this determination from the date of the act or failure to act.
Also, if a grantor or contributor learned that we had given notice that you
would be removed from classification as a publicly supported organization, then
that person may not rely on this determination as of the date he or she
acquired such knowledge.

If you change your sources of support, your purpeoses, character, or method
of operation, please let us know so we can consider the effect of the change on
your exempt status and foundation status. If you amend your organizational
document or bylaws, please send us a copy of the amended document or bylaws.
Also, let us know all changes in your name or address.

As of January 1, 1984, you are liable for social security taxes under
the Federal Imsurance Contributions Act on amounts of $100 or more you pay to
each of your employees during a calendar year. You are not liable for the tax
imposed under the Federal Unemployment Tax Act (FUTA).

Organizations that are not private foundations are not subject to the pri-
vate foundation excise taxes under Chapter 42 of the Internal Revenue Code.
However, you are not automatically exempt from other federal excise taxes. If
you have any questions about excise, employment, or other federal taxes, please
let us know.

Donors may deduct contributions to you as provided in section 170 of the
Internal Revenue Code. Bequests, legacies, devises, transfers, or gifts to you
or for your use are deductible for Federal estate and gift tax purposes if they
meet the applicable provisions of sections 2055, 2106, and 2522 of the Code.

Donors may deduct contributions to you only to the extent that their
contributions are gifts, with no consideration received. Ticket purchases and
similar payments in conjunction with fundraising events may not necessarily
qualify as deductible contributions, depending on the circumstances. Revenue
Ruling 67-246, published in Cumulative Bulletin 1967-2, on page 104, gives
guldelines regarding when taxpayers may deduct payments for admission to, or
other participation in, fundraising activities for charity.

You are not required to file Form 990, Return of Organization Exempt From
Income Tax, if your gross receipts each year are normally $25,000 or less. If
vou veceive a Form 990 package in the mail, simply attach the label provided,
check the box in the heading to indicate that your annual gross receipts are
normally $25,000 or less, and sign the return. Because you will be treated as
a public charity for return filing purposes during your entire advance ruling
period, you should file Form 990 for each year in your advance ruling period
that you exceed the $25,000 filing threshold even if your sources of support
do not satlisfy the public support test specified in the heading of this letter.
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If a return is required, it must be filed by the 15th day of the fifth
month after the end of your annual accounting period. A penalty of $20 a day
is charged when a return is filed late, unless there is reasonable cause for
the delay. However, the maximum penalty charged cannot exceed $10,000 or
5 percent of your gross receipts for the year, whichever is less. For
organizations with gross receipts exceeding $1,000,000 in any year, the penalty
is $100 per day per return, unless there is reasonable cause for the delavy.
The maximum penalty for an organization with gross receipts exceeding
$1,000,000 shall not exceed $50,000. This penalty may also be charged if a
return is not complete. So, please be sure your return is complete before you
file it.

You are not required to file federal income tax returns unless you are
subject to the tax on unrelated business income under section 511 of the Code.
Tf you are subject to this tax, you must file an income tax return on Form
99C-T, Exempt Organization Business Income Tax Return. Tn this letter we are
not determining whether any of your present or proposed activities are unre-
lated trade or business as defined in section 513 of the Code.

You are required to make your annual return available for public
inspection for three years after the return is due. You are also required to
make available a copy of your exemption application, any supporting documents,
and this exemption letter. Failure to make these documents available for
public inspection may subject you to a penalty of $20 per day for each day
there is a failure to comply (up to a maximum of $10,000 in the case of an
anmual return).

You need an employer identification number even if you have no emplovees.
If an employer identification number was not entered on your application, we
will assign a number to you and advise you of it. Please use that number on
all returns you file and in all correspondence with the Internal Revenue
Service. :

This determination is based on evidence that your funds are dedicated to
the purposes listed in section 501(c)(3) of the Code. To assure your continued
exemption, you should keep records to show that funds are spent only for those
purposes. If you distribute funds to other organizations, your records should
show whether they are exempt under section 501(c){3). In cases where the
recipient organization is not exempt under section 501(c)(3), vyou must have
evidence that the funds will remain dedicated to the required purposes and that
the recipient will use the funds for those purposes.

If vou distribute funds to individuals, you should keep case histories
showing the recipients’ names, addresses, purposes of awards, manner of selec-
tion, and relationship (if any) to members, officers, trustees or donors of
funds to you, so that you can substantiate upon request by the Internal Revenue
Service any and all distributions you made to individuals. (Revenue Ruling
56-304, C.B. 1956-2, page 306.)
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If we said in the heading of this letter that an addendum applies, the
addendum enclosed is an integral part of this letter.

Because this letter could help us resolve any questions about your exempt
status and foundation status, you should keep it in your permanent records.

If you have any questions, please contact the person whose name and
telephone number are shown in the heading of this lekrer.

Sincerely yours,

& oty %

LouDistrict DFrectaiser i is -

e,
P yF3

v ke A =t
i g s BB i AP i g e e

Enclosure(s): o
Form 872-G
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S 'Fm 872_0 ,C¢.ent Fixing Period of Limitati.Upon

Assessment of Tax Under Section 4940 of the OMB No. 1545-0056

. Internal Revenue Code : To be used with
T nent e , - ' . Farm 1023. Submit
) : . in dugplicate.
Department of the Treasury X X ) .
Internal Hevenue Service {See instructions on reverse side.)

Under section 6501(c){4) of the Internal Revenue Code, and as part of a request filed with Form 1023 that the
organization named below be treated as a publicly supported organization under section 1 70(b){(1)(A)(vi) or section
509(a)(2) during an advance ruling period,

]

‘Rotary Club of Cedar Creek Lake Foundation, In

(Exact legal name of organization as shown in crganizing document) , : . : N District Director of
‘ : ‘ Internal Revenue, or
303 S. Third, Mabank, Texas 75147 . and the . Assistant
................................................................................................ _ Commissioner
{Number, street, city or town, state, and ZiP code) : v (Emp|0yee Plans and

Exempt Organizations)

Consent and agree that the period for assessing tax (imposed under section 4940 of the Code) for any of the 5
tax years in the advance ruling period will extend 8 years, 4 months, and 15 days beyond the end of the first tax
year, :

However, if a notice of deficiency in tax for ény of these years is sent to the organization before the period
expires, the time for making an assessment will be further extended by the number of days the assessment is
prohibited, plus 60 days. ' '

Ending date of first tax year ... June 30, 199 8

(Month, day, and year)

Name of organization {as shown in organizing document) Date
Rotary C ub(o>f<3edar Creek Lake Foundation, Inc. 2-27-98
’ P e
Officer or truste havi xfthprity o\ign |J Clark
Signature » 1} ' ‘ ' Tite pEresident
VAR ‘-c
For IRS use only (
District Directar or Assistant Eiraril‘iasioner (Employee Plans and Exempt Orgaqizations) Date _
C. Ashley Bu District Director s
: 6/¢198

;i ) K 'G'réup Managex.
By » e Qﬂva\ .

For Paperwork Reduction Act Notice, see page 1 of the Form 1023 {nstructions. Cat. No. 16905Q




Cheritable Contributions - ga

Substantiation and Disclosure irements

UNDER THE NEW LAW, CHARITIES WILL NEED TO PRO-
VIDE NEW KINDS OF INFORMATION TO DONORS. Failure to
do so may result in denial of deductions to donors and the imposition of
penalties on charities,

Legislation signed into law by the President on August 10, 1993, con-
tains a nurmber of significant provisions affecting tax-exempt charitable
organizations described in section 501(c)(3) of the Internal Revenue
Code. These provisions include: (1) new substantiation requirements for
denors, and (2) new public disclosure requirements for charities (with
potential penalties for failing to comply). Additionally, charities should
note that donors could be penalized by loss of the deduction if they fail
to substantiate. THE SUBSTANTIATION AND DISCLOSURE
PROVISIONS APPLY TO CONTRIBUTIONS MADE AFTER
DECEMBER 31, 1993.

Charities need to familiarize themselves with these tax law changes in
order to bring themselves into compliance. This Publication alerts you
to the new provisions affecting tax-exempt charitable organizations. Set
forth below are brief descriptions of the new law’s key provisions. The
Intemal Revenue Service plans to provide further guidance in the near
future.

Donor’s Substantiation Requirements

Documenting Certain Charitable Contributions. — Beginning Janu-
ary 1, 1994, no deduction will be allowed under section 170 of the Inter-
nal Revenue Code for any charitable contribution of $250 or more un-
less the donor has contemporanecus written substantiation from the
charity. In cases where the charity has provided goods or services to the
donor in exchange for making the contribution, this contemporaneous
written acknowledgement must include a good faith estimate of the
value of such goods or services. Thus, taxpayers may no longer rely
solely on a cancelled check to substantiate a cash contribution of $250
Or more.

The substantiation must be “contemporaneous.” That is, it must be ob-
tained by the donor no later than the date the donor actually files a re-
turn for the tax year in which the contribution was made. If the retumn is
filed after the due date or extended due date, then the substantiation
must have been obtained by the due date or extended due date.

The responsibility for obtaining this substantiation lies with the do-
nor, who must request it from the charity. The charity is not required
to record or report this information to the IRS on behalf of donors.

The legislation provides that substantiation will not be required if, in
accordance with regulations prescribed by the Secretary, the charity
reports directly to the IRS the information required to be provided in the
written substantiation. At present, there are no regulations establishing
procedures for direct reporting by charities to the IRS of charitable con-
tributions made in 1994. Consequently, charities and donors should be
prepared to provide/obtain the described substantiation for 1994 contri-
butions of $250 or more.

"There is no prescribed format for the written acknowledgement. For
example, letters, postcards or computer-generated forms may be accept-
able. The acknowledgement does not have to include the donor’s social
security or tax identification number. It must, however, provide suffi-
cient information to substantiate the amount of the deductible contribu-
tion. The acknowledgement should note the amount of any cash contri-
bution. However, if the donation is in the form of property, then the
acknowledgement must describe, but need not value, such property.
Valuation of the donated property is the responsibility of the donor.

The written substantiation should also note whether the donee organiza-
tion provided any gocg'services in consideration, in whole or in part,
for the contribution an® ! so, must provide a description and good-faith
estimate of the value of the goods or services. In the new law these are
referred to as “quid pro quo contributions.”

Please note that there is a new law requiring charities to furnish
disclosure statements to donors for such quid pro quo donations in -
excess of $75. This is addressed in the next section regarding Disclo-
sure By Charity.

If the goods or services consist entirely of intangible religious benefits,
the statement should indicate this, but the statement need not describe or
provide an estimate of the value of these benefits. “Intangible religious
benefits™ are also discussed in the following section on Disclosure By
Charity. If, on the other hand, the donor received nothing in return for
the contribution, the written substantiation must so state.

The present law remains in effect that, generally, if the value of an item
of group of like itemns exceeds $5,000, the donor must obtain a qualified
appraisal and submit an appraisal summary with the retumn claiming the
deduction.

The organization may either provide separate statements for each coniri-
bution of $250 or more from a taxpayer, or furnish periodic statements
substantiating centributions of $250 or more.

Separate payments are regarded as independent contributions and are
not aggregated for purposes of measuring the $250 threshold. However,
the Service is authorized to establish anti-abuse rules to prevent avoid-
ance of the substantiation requirement by taxpayers writing separate
smaller checks on the same date.

If dorations are made through payrell deductions, the deduction from
each paycheck is regarded as a separate payment.

A charity that knowingly provides false written substantiation to a donor
may be subject to the penalties for aiding and abetting an understate-
ment of tax liability under section 6701 of the Code.

Disclosure by Charity of Receipt of

Beginning January 1, 1994, under new section 6115 of the Internal Rev-
enue Code, a charitable organization must provide a written disclosure
staternent to donors who make a payment, described as a **quid pro quo
contribution,” in excess of $75. This requirement is separate from the
written substantiation required for deductibility purposes as discussed
above. While, in certain circumstances, an organization may be able to
meet both requirements with the same written document, an organiza-
tion must be careful to satisfy the section 6115 written disclosure state-
ment requirement in a timely manner because of the penalties involved.

A quid pro quo contribution is a payment made partly as a contribution
and partly for goods or services provided to the donor by the charity. An
example of a quid pro guo contribution is where the donor gives a char-
ity $100 in consideration for a concert ticket valued at $40. In this ex-
ample, $60 would be deductible. Because the donor’s payment (quid pro
quo contribution) exceeds $75, the disclosure statement must be fur-
nished, even though the deductible amount does not exceed $75.

Separate payments of $73 or less made at different times of the year for
separate fundraising events will not be aggregated for purposes of the
$75 threshold. However, the Service is authorized to develop anti-abuse
rules to prevent avoidance of this disclosure requirement in situations
such as the writing of multiple checks for the same transaction.

The required written disclosure statement must:

(1) inform the donor that the amount of the contribution that is de-




