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This document contains all the questions submitted between the release of the proposed new bylaws on 
March 5th, 2016 and April 12th, 2016.  We will do another update of questions at the end of April prior to 
shutting down the open comment period.  Please note: 
 
• All questions are listed anonymously and are verbatim per the original question asked.   

 
• All answers are provided verbatim as well.  All answers were provided by Gary Bren as a member of the 

Bylaw Committee. 
 

• In cases where the appropriate action was not fully outlined in the Answer, a Follow-up is listed with the 
appropriate change.  This follow-up may represent the input of the more members of the Bylaws 
committee. 

 
Additional comments and questions can be submitted to bylaws@rotarydistrict5650.org.  Here are the 
comments to date, listed in date of submission sequence: 
 
3/5/16 Question The Board of Directors is basically the officers.  They are approving their own 

performance. 
Answer: Most of the key items are voted on at the annual meeting….the main exception is the 

District Leadership Plan.  That represents input from every committee chair and the 
officers.  That’s why the board includes three at large Directors from the clubs, as well as 
two PDGs who are not current officers.  What we should probably consider is making it 
so the officers have to approve the Plan by more than a simple majority…that way in a 
worst case scenario the officers can’t hijack the direction 
 

Follow-up: The suggested change to address this is as an additional clause to section 6.4.4 
 
6.4.4.1 Approval of the District Leadership Plan requires a three quarters majority of the 

seated board members.   
 

3/5/16 Question Under the annual meeting, ballots are suppose to be mailed.  How about offering the 
option of electronic filing? 

Answer: Nice catch!  Actually, it doesn’t define how the votes are submitted, so it would default 
to the RI MoP.  What we probably should do is put a clause in for the format of the vote 
for both physical and electronic meetings.  Something like  

 
Voting process.  For face-to-face meetings, votes can be submitted either by paper ballot 
or a show of hands.  All such physical votes must be audited against the Elector Roster to 
verify their validity.  For on-line meetings, electronic polls will be used to gather the votes 
and validate the votes to the Electors.  
 

Follow-up:  The suggested change to address this is as an additional clause to section 4.0 Annual 
Meeting of the Membership 
 

mailto:bylaws@rotarydistrict5650.org


 

 
Comments on proposed new Bylaws up to April 12, 2016 

 

 Page 2 of 4 

4.6 Voting process.  For face-to-face meetings, votes can be submitted either by paper 
ballot or a show of hands.  All such physical votes must be audited against the 
Elector Roster to verify their validity.  For on-line meetings, electronic polls will be 
used to gather the votes and validate the votes to the Elector Roster.  All Electronic 
Poll results will be disclosed to the Attendees and District to validate the poll 
results. 

 
3/6/16  Question I was thinking it was the District officers/Board of Directors that look at the budget 

quarterly (which means they are reviewing their own expenditures) and discusses other 
issues in the District.  Hmmm... Maybe I'm thinking of the Budget Committee meetings 
which probably include all the officers.  You are closer to what's going on now, so if you 
think there is enough representation, then I'm satisfied. 

 
Answer: The budget committee, which will be defined in the Leadership Plan after the bylaws are 

approved prepares the budget, but it is voted on at the annual meeting.  The current 
budget committee is composed of all PDG’s, but moving the definition of the committee 
to the Leadership Plan gives us more flexibility in choosing its membership.   

 
3/6/16  Question Wouldn't members be using computers/phones at meetings so they could vote 

electronically? 
 

Answer: As for the online meeting, GoToWebinar gives us electronic voting.  Basically, the 
question/item to be voted on is released to the participants and they vote.  We can 
track who has and hasn’t voted and if the vote is complete.  There is also a complete 
record of the vote for auditability purposes..   

 
3/6/16  Question Section 9: Officers:  I looked - The Rotary Manual of Procedure does not state any rules 

or roles for District Officers other than the District Governor.  My question: Does the 
District Secretary or Treasurer need to be a Past District Governor? 

 
Answer: That raises an interesting question to consider. Particularly for the Treasurer position we 

want someone with District experience, but the question we’ll need to ask is if we want 
to define the minimum requirements in the Bylaws or in the Leadership Plan.   

 
Follow-up: The new language allows the District to select the person with the best skills for the job.  

We are fortunate that our current Treasurer—Jim Mastera—is both very qualified and 
has done an excellent job as treasurer….when it comes time to replace him, we need a 
Rotarian with similar skills, knowledge of the District, but we should not limit ourselves 
to just PDG’s.   We need the best volunteer for the role.  
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3/6/16  Question A lot is now depending on the District Leadership Plan - will a draft  of what the Plan will 

include be available before the Annual meeting?   
 

Answer: I will have the 16-17 Plan ready prior to the Annual Meeting   
 
Follow-up: The plan that will be available prior to the Annual meeting will be draft version of the 

plan.   We will not have a version ready to submit to the board until the new bylaws are 
passed and in effect. 

 
3/6/16  Question Why can't the Annual Meeting date be set more than 60 days in advance?   
 

Answer: The meeting date can be set more than 60 days in advance.  The notification needs to 
be within a window of time. 

 
3/18/16  Question PAGE 10  13.3…IF YOU HAVE TO BE A PDG WOULDN’T YOU BE ON THE COUNCIL  OF 

GOVENORS AS OPPOSED TO “ANY CLUB THAT HAS ELIGIBLE CANDIDATES”? 
 

Answer: We would agree that is somewhat redundant.  There were places that we carried over 
the existing language from the current bylaws and this is one of them.  The one point to 
argue for keeping it in would be that nominations do not have to come from within the 
Council of Governors and leaving “any club that has eligible candidates” allows a club 
to nominate a good candidate that might not nominate themselves or be nominated 
from the Council 

 
3/23/16  Question With regard to Proposed Clause 9.0 Officers: It appears to me that one significant 

change from the former Article 5 is the removal of District Trainer from the slate of 
officers. I think you should delineate that in the "Purpose of Proposed Clause" as it is a 
substantive change, in my mind. It would be helpful to understand why that change is 
proposed, as well. 

 
Answer: You’ve made a good point.  We’ll add the rationale for removing the trainer from the 

officers to the comparison document.  Basically, the only place that the District Trainer 
is mentioned in the Rotary Manual of Procedure (MoP) is under the District Leadership 
Plan…that it would be one of the roles defined there.  This matches our desire to leave 
as few roles in the Bylaws as possible 

 
Follow-up: We did not add the rationale to the comparison document to avoid the confusion of 

having two versions of the comparison document in circulation.  The response to the 
question above provides the rationale. 
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3/23/16  Question With regard to Proposed Clause 15.0 Miscellaneous, it appears to me that we have 

removed the paragraph related to District Executive Administrator that is present in 
Article 11. Again, just a question as to why it was removed and to note that its removal 
is also a change not listed in the Purpose of Proposed Clause column. 

 
Answer: Again, we’ll update the comparison with the change.  Basically, District Administrators 

are not mentioned anywhere in the MoP.  There is also no reason to have it in the 
bylaws.  We’re sure it was placed in the old Bylaws to define a provision to hire an 
admin, but that provision can just as easily be placed in the Leadership Plan without 
losing any controls over the position or its budget.  So, again, we’re moving it to the 
leadership plan so that the Bylaws are clean, simple, and our Leadership plan becomes a 
dynamic living document that defines the state of operation of the District in any given 
year 

 
Follow-up: We did not add the rationale to the comparison document to avoid the confusion of 

having two versions of the comparison document in circulation.  The response to the 
question above provides the rationale. 

 
3/23/16  Question * 4.3 Quorum. I believe you need to add a period at the end of the sentence.  * 11.4 The 

semi-colon at the end of the line should be a period.. 
 

Answer: Your punctuation notes are on the spot and we’ve changed those in the master. 
 

 


